Ana içeriğe atla

reklam

Bios Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey / Bios ayarşları çözüldü

Merhaba arkadaşlar ;
Konuya başlamadan önce Bios nedir? Ne işe yarar? Kısaca bunları basit bir dil ile açıklamak istiyorum.
Bios kısaca giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol ederek sistemin düzgün bir şekil'de açılmasını sağlar. Ve kalıcı bir yazılımdır "ROM" Bellek de saklanmaktadır. Anakartın bir çok özelliğini kullanmanızı sağlar etkinleştirmek ve devre dışı bırakmanız için size imkan sunar ve bilgisayar donanımlarınız arasında bağlantı kurar.

Bios Görevleri Nelerdir?

  • Ram,Ekran kartı gibi donanımları bilgisayarınızın ilk açılışın'da kontrol eder
  • Bilgisayarınızı hard disk dışın'da başka bir sürücü ile çalıştırmanızı sağlar
  • Donanımlarınızın voltaj düzeyini seviyesini belirler
  • Kullanılmayan donanımları devre dışı bırakmanıza imkan sağlar vs.
Arkadaşlar bioslar hakkın'da temel bilgileri artık öğrendiniz ve kafanız'da ki soru işaretleri yavaş yavaş kalkmaya başladı devam edecek olursak bioslar hakkın'da sık karşılaşılan veya can sıkan durumlar'dan bahsedelim biraz bilgisayarınız açılışta F1 hatası veriyor F1 tuşuna basmadan açılmıyor veya format atacaksınız harddiskini görmüyor veya bilgisayarınızın saat tarihi sürekli değişiyor gibi ufak tefek görünen ama can sıkan sorunların oluşma nedenlerine ve çözümlerine geçelim.

Bilgisayarınız Harddiski Görmüyor?
Hard diskimizin sağlam ve çalışıyor olduğun'dan emin olmalıyız nasıl olucak o iş derseniz eliniz'de harici harddisk kutusu var ise usb ile çalıştırmayı deneyebilirsiniz veya başka bir bilgisayar'da deneyebilirsiniz eğer hard diskinizin çalıştığına eminseniz bios'dan ufak bir ayar ile kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Bios ayarlarına girmek için her bilgisayar'da değişmektedir. (F12,F2,ESC,DEL veya FN kombinasyon F2) gibi tuşlar ile bios ayarlarımıza giriş yapıyoruz daha sonrasın'da

Main sayfasına yani bilgi aldığımız sayfa'da harddiskimizi kontrol ediyoruz bilgisayarımızın görüp görmediğin'den emin oluyoruz bilgisayarımızın harddiski gördüğün'den emin olduk'dan sonra düzgün çalışması için gerekli ayarlarımızı yapıyoruz.
 


Yukarı'daki resimdeki gibi harddiskimiz gözüküyor ve şimdi onboard aygıtları düzenleyebiliriz. Bunu için bios ana ekranımız'dan Advanced Chipset Features bölümüne giriyoruz ve harddiskimiz "SATA" ise sata ayarlarını "İDE" ise ide ayarlarınız düzenliyoruz Aşağıdaki resimdeki ayarlar İDE harddiskler için uygun değildir. Sizin de bios ayarlarınız bu şekil'de ise Bilgisayarınıza İDE bir harddisk taktığınız'da bilgisayarınız onu algılamayacaktır. Düzgün çalışır hale getirmek için Disabled yazan bölümü Enabled ile değiştiriyoruz Eğer sata bir harddisk kullanacak isek Sate Mode ayarlarını düzenlememiz gerekecektir aşağıdaki resimde Sata harddisk için uygun ayarlar yapılmıştır bu şekil'de düzenleyebilirsiniz. Laptop veya Notebook biosların'da veya bağzı masaüstü bilgisayarlar'da AHCI MOD olarak da geçmektedir iki ayarda aynı görevi görmek dedir Enhanced seçeneği kafanızı karıştırmasın



USB çalışmıyor?
Flash bellek veya Harici harddisklerimiz başka bilgisayar'da çalışıyor fakat sizin bilgisayarınız'da çalışmıyor ise bios ayarlarınız kontrol etmeniz gereke bilir bunun için yine bios ana ekranımız'dan Advanced Chipset Features ayarlarınıa giriyoruz ve ayarlarımızın aşağıdaki resimdeki gibi olup olmadığını kontrol ediyoruz bütün USB Controllerin Enabledkonumun'da olması gerekmektedir.




Sistem Saatiniz Bilgisayarınızın Her Açılıp Kapatıldığın'da Değişiyor?
Sistem saatinizin sıfırlanması internete girişleriniz'de sorunlar yaratabilir ve her seferin'de düzeltmek bir süre sonra sıkıcı bir iş haline gelebilir sistem saatiniz den bios üzerin'de yaptığınız ayarlar anakart üzerin'de bulunan BİOS PİLİsayensin'de korunur ve saklanır zamanla pil işlevini ve özelliğini yitirir bunu için bios pilini değiştirmek kesin çözüm olacaktır Masaüstü bilgisayarlarda Notebook veya Laptoplar'da da bu şekildedir fakat notebook veya laptoplar'da bios piline ulaşmanız biraz zor olabilir bağzı modeller de alt kasayı sökmeniz gerekebiliyor 


Bilgisayarınız Açılırken Kitleniyor?
Bu hatanın bir çok nedeni olduğu gibi bios'dan kaynaklı bir sorun'da olabilir Bilgisayarınız açılış esnasın'da siyah ekran ve yazılar gelip kalıyor ise bu yöntemi denemeniz'de fayda olacaktır. Burada yaptığımız işlem aslın'da Bios resetlemektir bu işlem ile biosumuzu sıfırlaşmış olacağız. Nasıl yapacağımıza geçecek olursak genel'de bios pilinin yakınların'da 3 pinli yanında cmos cleaner yazar veya kısaltmasını yazar resimde göründüğü gibidir. Burada yapmanız gereken şey bilgisayarınız güç kablosunu çıkartarak (mavi) renk olan plastik parçamızı yani jumperımız söküp bir yanına takıyoruz yani 1. ve 2. pin de takılı vaziyetteyken 2. ve 3.pine takıyoruz ve bilgisayarımızın güç soketini takip çalıştırıyoruz aynı hatayı verecektir bilgisayarımız daha sonrasında tekrar eski konumuna 1. ve 2. pine takıyoruz ve bilgisayarımızı acıyoruz hatamızın bios kaynaklı bir sorun'dan meydana gelmiş ise düzelecektir ve bios ayarlarınız sıfırlanmış olacaktir taki sistem saatinize kadar sıfırlanır. 


F1 Yazısı Hatası Nasıl Düzeltilir?
Bilgisayarınız ilk açılışta siz'den F1 tuşuna basmanız isteniyor ise yapmanız gereken şey bios ayarlarınız değiştirmek olacaktır. Örneğin bu sorun genellikle bilgisayarınız'da donanımsal olarak floppy'nin yani disket sürücünün olmadığı halde biosunuz'da etkin olmasın'dan kaynaklanır bunun için bios ayarlarınız'dan floopy mod bölümün'den disabled yapmanız gerekir aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır.



Bios Güncelleme? Ve Neden Böyle Bir Şey Yapmalıyız?
Anakartınızdaki BIOS, sisteminize taktığınız yeni nesil işlemcilerin desteklenmesi ve yeni bellek modüllerindeki uyumsuzlukların giderilmesi için güncellenebilir. Sorun varsa BIOS güncellemesi derdinize deva olabilir. Bunun yanında eğer her şey düzgün çalışıyorsa bu işe girişmeyin.
Bios güncellemesi iki şekil'de yapılmaktadır birinci yöntem windows üzerin'den yardımcı programlar kullanarak güncellemek olacaktır. Bu yardımcı programları kullanırken Anti virüs devre dışı bırakılmalıdır. İkinci bir yöntem ise Flash bellek kullanarak Doğrudan Bios üzerin'den güncellenmesidir ki bu yöntem en garanti ve sağlılıklı yöntemdir bunu nasıl yapcağız kısmına geçecek olursak Anakart marka ve modeline göre çıkarılmış en son sürüm bios yazılımını bulmalıyız anakart üretici firmanın kendi sitesin'den başka yerden indirmeyin aksi taktir de üzücü sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Anakart üretici firmanın sitesinden indirdiğiniz dosya uzantısı genellikle .exedir indirdiğimiz dosyayı masaüstünde veya istediğiniz herhangi bir yere kuruyoruz ve daha sonra kurduğumuz dosyaları flash belleğimize atıyoruz daha sonra bilgisayarımızı yeni den başlatıp bios ayarlarına giriyoruz F8 tuşuna basarak Q-Flash sayfasına geçiş yapıyoruz çıkan seçenekler de update bios from driver seçeniğine geliyoruz ve onaylıyoruz daha sonrasın'da karşımıza donanımlar çıkacaktır HDD ve Flash bellek gibi çıkan donanımlar arasında dosyalarımızı attığımız Flash belleği seçiyoruz enter tuşuna basıyoruz ve dosyaların kontrol edilmesini bekliyoruz Dosyalar kontrol edildik den sonra update işleminin devam edip etmeyeceğimizi soracaktır enter bastığımız'da update işlemi başlar ve bittik den sonra ESC tuşu ile sayfalar arasında en başa dönüyoruz ve kaydetip cıkıyoruz. Update işlemi başarılı bir şekilde bitmiştir.

Bios hakkında başka soru veya sorunlarınızı konu altın'da paylaşarak kısa süre içerisinde soru veya sorunlarınızın çözümüne ulaşabilirsiniz umarım faydalı olmuştur kolay gelsin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KALİ LINUX KULLANIMI

KALI LINUX KULLANIMI Populer BackTrack Linux’un ardilisi olan Kali, onceden kurulmus ve onceden yapilandirilmis cok sayida penetrasyon test araciyla gelen Debian tabanli dagitimdir. Kali’de onceden yapilandirilmis herseye sahip olmak sizi zaman kaybindan kurtarabilir. Kali Linux, standard Debian GNU/Linux dagitimi gibi bir cok ekstra aracla calisir. Guvenlik testleri gerceklestiren pentest, audit ekiplerinin kullanabilecegi offensive security araclarini bunyesinde barindirir. Kali’de isaret ve tiklama yerine, Linux komut satirini kullanacaksiniz cunku gercek gucun oldugu yer burasidir. Kali Linux iki farkli sekilde kullanilabilir; 1.) Hazir CD den calistirma yolu ile 2.) Hard Disk’e kurulum, Vmware araciligi ile. CD den calistirma yonteminin performansi cd okuyucunuzun hizina baglidir. Tavsiye edilen yontem; Kali’yi diske kurmak veya sanallastirma platformlarinda calistirmak. LINUX TERMINAL Linux komut satiri su sekilde gorunur; root@kali:~# Linux komut satiri sizi Bash olarak adlandir

Android Şifre Kırma , Formatsız | ADB TOOL

1) Buraya Tıklayın Ve Programın En Son Sürümünü İndirin , Ve Kurulumunu Yapın :) 2) Yönetici Olarak Çalıştırın. 3)Cihazınızı USB YOLUYLA Pc nize Bağlayın. 4)Açılan Pencere ye " adb devices " Yazarak Cihazınızı Algılayıp Algılamadığınız Kontrol Edin. 5)Eğer Algıladıysa Sırasıyla Aşağıdaki Komutları Girin; adb shell su rm /data/system/locksettings.db rm /data/system/locksettings.db-wal rm /data/system/locksettings.db-shm reboot Veya ; adb shell rm /data/system/gesture.key  6)Cihazınız Kendini Yeniden başlatacak,açıldığında şifre filan kalmayacak :)

WP ÇÖKERTME

Bir cok istedigi bildigi WP cokerten kod! 1-İlk basda WPnizi Silin  2- kod Yemeyen WP indirmeniz gerekmektedir.Hem Kod atabileceksiniz hemde kod dan korunacaksinz واتساب مدى الحياه بواسطة عاصم 3-Baglantiya tiklayarak Koda Ulasabilirsiniz.Tumunu kopyala,kurbana yapistir. https://drive.google.com/file/d/1zn5g9RePzaU2e1D0tX93oWRd6A1ojEEa/view http://siberturkordusu.com/   BURADAN FORMUMUZA ÜYE OLUP EĞİTİMLERE KATILABİLİRSİNİZ